La Suceava, s-a înregistrat primul deces din cauza gripei

Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a confirmat primul deces din cauza gripei, înregistrat în județul Suceava. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 60 de ani, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare. Pacientul avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinat anti-gripal.

De la inceputul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A, nesubtipat, față de 4 în sezonul precedent, în perioada similară, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 și 2 cu virus gripal tip B. De la începutul sezonului au fost confirmate 522 cazuri de gripă, din care 228 cazuri gripă cu virus AH1, 127 cazuri gripă cu virus AH3, 166 cazuri gripă cu virus A nesubtipat și un caz gripă cu virus B.

Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a făcut publice datele referitoare la evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2018-2019. În perioada 14-20 ianuarie 2019, s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă epidemică. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutivă își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în celelate zone ale țării. Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. Numarul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (79459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (90963).  S-au înregistrat la nivel național 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 128 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului anterior (S 03/2018). Au fost inregistrate 58 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 27 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

 Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar  un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. „Este îmbucurător faptul că  numărul persoanelor din categoriie  de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficienta metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis  să suplimentăm  numărul de vaccinuri gripale  pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna  viitoare poate  începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal sunt: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; vaccinarea antigripală; în funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

   

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *