Ploşniţele au scos din internat elevii unui liceu din Suceava

Situație incredibilă la căminul-internat al Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava. Acesta a fost închis astăzi, 20 martie 2019, pentru efectuarea de urgenţă a dezinsecţiei, după ce în spațiile din incintă au fost descoperite ploşniţe.  44 de elevi şi 30 de studenţi ai Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava sunt cazaţi în acest cămin.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a cerut școlii să elibereze sălile pentru că se vor folosi substanțe toxice. Procedurile se vor desfășura și în clădirea liceului şi cantină. Acestea vor fi supuse procedurilor de dezinsecţie în weekend.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Liliana Ioana Grădinariu, declară, într-un comunicat de presă, că o echipă a instituţiei s-a deplasat marţi, 19 martie 2019, la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din municipiul Suceava,  pentru a verifica informațiile referitoare la prezența unor vectori biologici (insecte) în cadrul unității de învățământ. Ea a confirmat că a fost depistată prezenţa unor insecte în camerele căminului-internat ale Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” din municipiul Suceava.

“Ca măsură preventivă, pentru evitarea apariției unor situații epidemiologice deosebite, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a impus efectuarea de urgență a unor operațiuni de dezinsecție în toate spațiile care aparțin colegiului. Deoarece aceste operațiuni presupun utilizarea unor substanțe toxice, este necesar ca procedurile să se desfășoare în absența persoanelor”, spune medicul Liliana Ioana Grădinariu, care a adăugat că unitatea de învățământ va lua măsuri organizatorice pentru eliberarea spațiilor în următoarele zile.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Ioana Grădinariu, mai spune că acţiunile de dezinsecție vor fi efectuate obligatoriu de către o firmă specializată care, în prealabil, va solicita DSP Suceava avizul pentru substanța pe care o va utiliza.

Medicul sucevean a explicat că în spaţiile aparţinând colegiului tehnic sucevean se vor efectua două acțiuni de dezinsecție la interval de 48 de ore, cu respectarea tuturor măsurilor de precauție recomandate în fișa tehnică a produsului ce va fi utilizat.

“Instituția noastră a informat Inspectoratul Școlar Județean Suceava și unitatea de învățământ care a a inițiat deja procedurile recomandate”, a mai spus medicul Liliana Ioana Grădinariu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, declară că instituţia, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi conducerea Colegiului Tehnic “Samuil Isopescu” din municipiul Suceava a luat măsura repetării acţiunii de dezinsecţie atât în căminul-internat, cât şi în cantina unităţii de învăţământ.

Cezar Anuţei spune că la nivelul unităţii respective au mai fost executate operaţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în data de 1 martie 2019, iar pe 8 martie 2019 a fost repetată acţiunea de dezinsecţie.

“În perioada următoare vor fi monitorizate toate aspectele legate de această situaţie”, mai spune inspectorul şcolar Cezar Anuţei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava asigură că repetarea acţiunii de dezinsecţie nu va afecta siguranţa copiilor cazaţi la internatul colegiului şi nici desfăşurarea simulării examenului de Bacalaureat. El a explicat că acţiunea de dezinsecţie va avea loc după desfăşurarea probei scrise obligatorie a profilului.

Inspectorul şcolar Cezar Anuţei a mai spus că o parte dintre elevii cazaţi la internat vor face naveta în zilele următoare, costul urmând să fie suportat de şcoală, iar o parte dintre aceştia vor fi cazaţi în căminul Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din municipiul Suceava.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *