Viorica Dăncilă: A fost rezolvată problema „Utilități și Mediu”. Eugen Teodorovici: Primarii nu mai au obligația să plătească ceea ce nu s-a făcut.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la Fălticeni, că a fost rezolvată problema pentru proiectul „Utilități și Mediu”, din județul Suceava, care trena de foarte mulți ani.

„Primarii din județul Suceava nu mai au nicio obligație să plătească ceea ce nu s-a făcut. Statul, pentru primarii care au plătit pe degeaba, le rambursează acești bani. Stingem obligația pentru dânșii”, declară și Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Teodorovici a explicat că pentru localitățile incluse în proiect, dar care nu au beneficiat de gaz natural, statul va prelua aceste datorii și a arătat că la rectificarea bugetară se asigură, toți banii pe care primarii i-au plătit și nu au avut investiții sau nu au plătit și trebuie să plătească. „Rectificarea asigură toți acești bani”, spune ministrul Finanțelor.

Teodorovici a afirmat ca toți banii, pe care aceste localități i-au plătit în mod nejustificat, pentru că au plătit pentru ceva care nu s-a făcut, este corect să-i primească înapoi.
„Cei care nu au plătit și trebuie să plătească și nu au investiția, statul preia acea obligație. De azi înainte nu se mai plătește niciun ban, nici anul acesta nici în anii care urmează, pentru cele două categorii. Și cei care au plătit primesc toți banii înapoi”, mai spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Zeci de localități județul Suceava riscau falimentul și nu puteau accesa fonduri pentru că aveau datorii, în condițiile în care plăteau rate la creditul pentru proiectul „Utilități și Mediu”, inițiat în anul 2003, prin care urmau să fie realizate magistrale de gaz natural, dar investițiile nu au mai continuat după 2007 și localitățile au rămas doar să achite rate și dobânzi.

Până în 2016, Guvernul aloca anual sume de bani pentru plata acestor rate și credite, dar de atunci aceste plăți nu au mai fost asigurate de la bugetul de stat, deși creditul este garantat de Guvern.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *