România, pe locul I în Europa la cazurile de TBC

În acest moment, România ocupă primul loc în Europa la numărul de persoane diagnosticate cu tuberculoză.
Mai exact, 25% dintre pacienţii cu TBC din Europa sunt români.

Iaşul, la nivel naţional se află pe locul 12, ca număr de cazuri. În opinia medicilor pneumologi, este necesară o mai mare conştientizare a flagelului şi mai multe investiţii la nivel guvernamental pentru diagnosticul tuberculozei. În acelaşi timp, cetăţenii trebuie să înţeleagă că boala ţine de educaţia sanitară.

“Fără doar şi poate contextul din Ucraina poate determina o creştere a numărului de cazuri pentru că avem experienţa Războiului de Independenţă, ulterior Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial. După fiecare conflagraţie mondială sau regională, numărul de cazuri de tuberculoză în mod statistic a crescut cu 30 până la 60% după Primul Război Mondial. După Primul Război Mondial, am avut două epidemii: una de tuberculoză şi una de tifos. De altfel dr. Clunet şi toată misiunea franceză au murit de tifos, tratând bolnavi de tifos. Tot timpul, după conflagraţii mondiale, după războaie, urmează perioade care au decimat lumea. Ne aşteptăm şi interiorizăm acest lucru. Tuberculoza este cel mai mare ucigaş infecţios al omenirii din toate timpurile”, declară Dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi.

“În România, fenomenul tuberculozei nu a luat o amploare, dar nici nu a scăzut. Asta e îngrijorător în momentul de faţă. Avem o scădere a numărului de pacienţi cu tuberculoză în România, în judeţul Iaşi, şi la nivel European, dar aceasta a fost posibilă prin subdiagnosticarea cazurilor datorată pandemiei. Deci pacienţii nu au avut acces la sistemul sanitar. O parte au avut această anxietate de a nu veni la spital pentru a fi izolaţi, internaţi. Din păcate au început să vină cazuri în stări extrem de avansate. Practic, oameni cu plămâni distruşi. Pentru că asta face această boală. Subdiagnosticată, un român după 5-6-7 luni, un an de zile, ajunge să aibă nişte manifestări pulmonare atât de mari încât recuperarea este foarte lungă şi aproape imposibil să nu rămâi cu sechele. Această boală e sută la sută tratabilă, sută la sută sechele tratabile în timp dacă e tratată corect”, mai spune Dr. Radu Crişan Dabija.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *