Ministrul Turismului, Daniel Cadariu: „Deficitul de forță de muncă în industria turismului este de 50.000 de lucrători”

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a prezidat ieri, 29 martie 2022, o întrunire interministerială pe tema criza forței de muncă cu care se confruntă turismul românesc.

Au fost prezenți la discuții Aurelian Păduraru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Valentin-Ciprian Muntean, director general al Departamentului Consular în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Daniel Mischie, președinte Alianța pentru Turism (APT), Dragoș Răducanu, prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Andreea Medvedovici, director executiv al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), precum și de alți membri ai acestor structuri asociative.

„Sectorul privat din industria turismului a semnalat în repetate rânduri existența unui deficit de forță de muncă în acest domeniu, problemă care s-a acutizat în perioada pandemiei, când, spre exemplu, numeroase structuri cu funcțiuni de primire turistică au fost nevoite să își restrângă activitatea, angajații fiind forțati să se îndrepte către alte domenii. Drept răspuns, în urma consultărilor avute și la nivel de premier, trebuie să unim eforturile astfel încât să venim cu un pachet de măsuri pe termen scurt, dar și în perspectivă, care să diminueze acest impact negativ”, declară Constantin-Daniel Cadariu.

El spune că „deficitul de forță de muncă în industria turismului, din punct de vedere cantitativ, este de aproximativ 50.000 de lucrători. Cea mai acută problemă se întâlnește, în schimb, pe litoralul românesc, unde este necesară prezența a peste 20.000 de lucrători, preponderent sezonieri”.

„Soluțiile pe termen scurt, analizate în cadrul întâlnirii, se referă la importul de lucrători din țările non-UE, contingentul stabilit pentru acest an fiind de 100.000, și la modalitățile prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor, precum și la corelarea vizei de ședere cu viza de muncă/angajator”, mai spune Constantin-Daniel Cadariu.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a propus organizarea unei noi întâlniri, săptămâna viitoare, la Palatul Victoria, cu implicarea tuturor factorilor decizionali, pentru realizarea unui plan de acțiuni.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *