ONU votează suspendarea Rusiei din Comisia Drepturilor Omului

Adunarea Generală a ONU va vota joi, 7 aprilie 2022, dacă suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la retragerea statutului de membru al consiliului în lumina dezvăluirilor privind crimele comise de soldații ruși în Bucha.

După retragerea trupelor ruse din orașul aflat în apropiere de Kiev au început să apară tot mai multe mărturii despre civili uciși în plină stradă și despre o groapă comună din apropierea unei biserici.

“Credem că membrii armatei ruse au comis crime de război în Ucraina, și mai credem că Rusia trebuie trasă la răspundere”, a declarat Thomas-Greenfield, citată de The Guardian. “Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile omului este o farsă”, a mai spus ea.

În istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite, a mai fost suspendată din această structură Libia condusă de Moammar Gaddafi, în 2011, însă de data aceasta este vorba de un stat membru permanent al Consiliului de Securitate. Pentru suspendarea Rusiei ar fi necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate, fără a se lua în considerare abţinerile.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *