8 aprilie. Ziua Internaţională a Romilor

Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971. Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional.

Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept “Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr. 66/2006, o iniţiativă legislativă a președintelui Asociaţiei Partida Romilor “Pro-Europa”, Nicolae Păun.

Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa” – Sucursala judeţului Suceava vă invită la celebrarea acestui eveniment care va avea loc în data de 8 aprilie 2022, ora 14:00, la Căminul Cultural din Mitocu Dragomirnei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *