Autorizarea gropii de gunoi de la Mestecăniș ar putea fi blocată

Autorizarea depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș ar putea să fie blocată după ce Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze un articol din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014 prin care se puteau modifica distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației.

Avocatul Diana Iliescu a explicat că în România, în transpunerea Directivei nr. 1999/31/EC privind depozitarea deşeurilor, H. G. nr. 349/2005 și, începând cu anul trecut, O.G. nr. 2/2021, prevăd că distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite trebuie să fie de 1.000 m, iar aceste acte normative au fost comunicate UE ca fiind acte de transpunere a directivei europene.

Totodată, potrivit acesteia,  în România, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 119/2014 care prevede la art. 20 alin. 1 că, în baza unor studii de impact asupra sănătății, distanța poate fi coborâtă sub 1.000 m, fără nicio limită minimă și care a stat la baza autorizării depozitelor de deșeuri la mai puțin de 1.000 m de zonele locuite.

„În procedura de emitere a autorizației integrate de mediu a depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș, studiul de impact realizat la solicitarea Consiliul Județean Suceava, ca beneficiar, arată că totul e în regulă chiar dacă zone de locuit, unele pensiuni aflate în zonă turistică, sunt situate la mai puțin de 1.000 m. Studiul a fost întocmit de Centrul Regional de Sănătate Publică Iași”, a menționat avocatul.

Potrivit avocatului, în data de 7 aprilie 2022, cu titlu definitiv, Curtea de Apel Cluj  a anulat art. 20 alin. 1 din OMS nr. 119/2014, ceea ce înseamnă că de acum înainte, în mod obligatoriu, orice depozit de deșeuri din România poate fi autorizat doar dacă distanța față de zonele locuite este de minim 1.000 m. Diana Iliescu susține că această măsură se va aplica inclusiv depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș.

„Niciun ordin de ministru nu mai prevede vreo excepție. Argumentul studiilor de impact realizate așa cum spune șeful nu mai poate fi folosit”, precizează avocatul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *