Hanul “Trei Sarmale”, demolat fără autorizaţie

Autorităţile locale ieşene susţin că nu a fost emisă nicio autorizaţie pentru demolarea Hanului “Trei Sarmale”, ci una de refuncţionalizare, reconfigurare şi extindere.

Conform primarului Mihai Chirica, a fost demarată o anchetă în acest caz, cel care a realizat operaţiunea de demolare fiind chiar proprietarul clădirii.

Marian Panainte, co-proprietar al Hanului “Trei Sarmale” și al terenului, a precizat că a fost nevoit să efectueze operațiunea de decopertare a clădirii, deoarece, conform unei expertize, aceasta va trebui consolidată. In loc se va construi noul han, care are autorizație de la Primărie.

De asemenea, prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, a dispus la rândul său realizarea unor verificări ample de către reprezentanții instituțiilor abilitate în domeniu.

Clădirea Hanului “Trei Sarmale” nu era monument istoric, dar era o clădire-simbol a Iaşului: imobilul a fost construit în anii 1970 de comunişti pe locul legendarului han care fusese anterior demolat.

Actualul proprietar deţine clădirea din 2017, când a primit şi o autorizaţie de la Primărie pentru consolidarea hanului.

Lucrările, care trebuiau terminate în august 2018, au fost abandonate. În acelaşi an, Fio Grup a obţinut aprobare de la Consiliul Local (CL) pentru “reparaţii capitale, refuncţionalizare şi extindere”.

Patru ani mai târziu, în decembrie 2021, a venit şi autorizaţia Primăriei (750/2021) emisă în baza deciziei CL. Însă, în actul avizator nu se specifica dezafectarea imobilului. Între momentul emiterii hotărârii de CL şi cel de autorizare, proprietarul a încercat să înstrăineze hanul.

În toamna anului trecut, Fio Grup Company anunţa o investiţie de 4 milioane euro pentru modernizarea hanului şi extinderea imobilului cu un hotel. Înainte de acest anunţ, hanul şi terenul aferent au fost scoase la vânzare pentru suma de 1,2 milioane euro.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *