Hanul “Trei Sarmale”, demolat

Cunoscut din anii 1600, Hanului „Trei Sarmale”, parte din istoria Iașului a fost dărâmat. Actualul proprietar intenționează să-l extindă la o capacitate triplă și să construiască un hotel.

În ultimii 400 ani, Hanului „Trei Sarmale” a avut mai mulți proprietari. În secolul al XVIII-lea el s-a aflat în custodia Mănăstirii Socola. Legea secularizării averilor mănăstirești, elaborată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1863, a scos hanul din stăpânirea Mănăstirii Socola, trecându-l în cea a Primăriei Municipiului Iași.

Noii proprietari ai Hanului „Trei Sarmale” au achiziționat imobilul in 2017 cu aproape 3 milioane lei. Hanul nu era inclus pe lista monumentelor istorice, dar, de-a lungul timpului, a devenit un simbol al Iașului.

În 2018, presa ieșeană scria că “actuala clădire a Hanului „Trei Sarmale“ va fi reabilitată şi refuncţionalizată, iar proprietarii au propus păstrarea regimului existent de înălţime. În schimb, în imediata apropiere a hanului, spre şoseaua Bârnova, va fi ridicat un nou imobil ce va avea o funcțiune mixtă: cazare în regim hotelier și locuințe. Informațiile apar în proiectul de hotărâre publicat de Primărie pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) propus de investitori”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *