Admiterea în clasa a V-a se va da în două etape

Concursurile pentru selecţia în clasa a V-a la licee, vor avea loc, în acest an, în două etape. Și anume: pe 14 mai 2022, va fi dat examenul la Liceul de Informatică, Colegiul Naţional, si Colegiul „V. Alecsandri”. Iar pe 28 mai 2022, la Colegiile „C. Negruzzi”, Eminescu”, Racoviţă”, Liceul „D. Cantemir”, Liceul „Miron Costin” şi Liceul „Al.I. Cuza”.

Cele mai căutate unităţi de învăţământ sunt colegiile „Costache Negruzzi”, Naţional, „Emil Racoviţă” şi „Grigore Moisil” (Informatică). La „Negruzzi” vor fi susţinele concursurile „Ionel Teodoreanu” la limba şi literatura română şi „Traian Lalescu” la matematică. Oferta educaţională cuprinde 5 clase, din care o clasă cu studiul intensiv al limbii engleze şi o clasă cu studiul intensiv al limbii germane.

„Admiterea la clasa a V-a este un eveniment important al şcolii ieşene, pentru că înseamnă de fapt, pentru absolvenţii de clasa a IV-a, un drum deschis către şcoli performante în care şi-ar dori să continue”, declară Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi”.

Ea spune că, în acest an, s-au stabilit doar două date în care vor avea loc aceste concursuri şcolare pentru a reduce din stresul şi presiunea asupra elevilor, dar şi să le permită elevilor să aleagă totuşi şi să aibă şanse crescute să intre la unul dintre colegiile considerate foarte bune.

În ceea ce priveşte nivelul de dificultate al testărilor, Camelia Gavrilă mai spune că acestea respectă programa şcolară, existând o balanţă între subiecte de dificultate medie, pe care elevii să le poată realiza ceva mai uşor, dar şi subiecte cu un grad dificultate mai ridicat, care să permită realizarea unei departări corecte şi eficiente între elevii care vor participa la concursurile organizate de colegiul ieşean.

„Noi şi anul trecut am dat acest concurs. Elevii se pot înscrie printr-un formular online, pe site-ul nostru, acolo unde găsesc şi modele de subiecte din anii anteriori. Ne gândim că au emoţii, dar noi le dorim succes şi sunt convinsă că fiecare elev va ajunge acolo unde îşi doreşte. Chiar dacă unii nu vor intra în clasa a V-a, mai au o şansă în clasa a IX-a să intre la profilul şi liceul dorit”, afirmă Adina Romanescu, directorul Liceului de Informatică.

Examenul „Urmaşii lui Moisil” va avea loc la data de 14 mai, unde vor avea posibilitatea de a aplica pentru cele trei clase disponibile. La Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi sunt disponibile 104 locuri, reprezentând patru clase: două dintre acestea cu regim intensiv de predare a limbii engleze. Colegiul Naţional va susţine în această perioadă concursul „Alexandru Myller” – matematică şi Concursul „Nicolae Labiş“ – limba şi literatura română. La „Eminescu” vor fi disponibile patru clase, fiind repartizate: o clasă cu studiul intensiv al limbii germane, o clasă cu studiul intensiv al limbii franceze şi două clase cu studiul intensiv al limbii engleze.

„Acest concurs, de intrare în clasa a V-a, este o primă confruntare a elevului din ţara noastră cu un sistem evaluativ puternic selectiv, stresant, chiar opresiv, şi care se lasă cu numeroase efecte perverse. Desigur, fenomenul nu este general, e întâlnit mai ales în centrele urbane. E un „ritual de trecere”, spre un alt nivel al formării, alimentat atât de sistem, cât şi de părinţi. Este o „rană” a învăţământului nostru care, în loc să se vindece, capătă forme din ce în ce mai problematice, păguboase. Desigur, şcolile, în mod firesc, atunci când sunt asaltate, apelează la filtre de selecţie, impun condiţii, criterii etc. Pe de altă parte, şi familiile copiilor pregătesc terenul prin suplimente educative, meditaţii, încurajarea copiilor de a participa la fel de fel de concursuri. Ca să ieşim din acest cerc vicios e nevoie de o schimbare sistemică a modului de avans şi de trecere de la o treaptă la alta a învăţământului – iar acest lucru ar reveni factorului decident”, susține prof. dr. Constantin Cucoş, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *