Tribunalul Bârlad a amânat procesul “Skoda” în luna iunie

Procesul “Skoda”, în care este judecat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a început cu o amânare. La primul termen, desfăşurat la Judecătoria Bârlad, magistraţii au constatat că la dosar a fost depusă, de către avocații fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, o primă cerere de amânare.  Dezbaterile ar urma să se reia pe 20 iunie.

În dosarul “Skoda”, primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii ieșene, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei 5 sunt acuzaţi că ar fi dispus, în 2013, achiziţionarea de către Primăria Municipiului Iași a 4 autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitatea ieșeană, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a ajuns în instanţă în ianuarie 2021, dar dezbaterile propriu-zise au început abia un an mai târziu, după numeroase contestaţii depuse de avocaţii celor 5 în camera preliminară. După începerea procesului, au fost discutate doar cereri de amânare şi o cerere de strămutare a procesului, înaintată de apărătorii lui Mihai Chirica. Aceştia au invocat „presiunile” mass-media asupra judecătorilor care ar putea determina lipsa de obiectivitate a acestora, mai ales că magistraţii Judecătoriei au o experienţă mai redusă decât cei ai instanţelor superioare. De asemenea, avocaţii au apreciat că în eventualitatea unei decizii de achitare, în Iaşi s-ar putea produce tulburări publice. Argumentele avocaţilor au fost acceptate de Curtea de Apel Iași, care a dispus, pe 23 martie 2022, strămutarea dosarului la Judecătoria Bârlad.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *