Deputatul PNL Ioan Balan cere ministrului Apărării Naționale producție de vaccinuri la Institutul ”Cantacuzino”

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a cerut ministrului Apărării Naționale, Vasile Dâncu, să precizeze un termen pentru producția de vaccinuri la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

Parlamentarul sucevean vrea să afle și care este valoarea investițiilor făcute de Ministerul Apărării în ultimii 5 ani:

În urmă cu 5 ani, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” a trecut din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării Naționale. Scopul urmărit a fost acela de revitaliza Institutul prin investiții, prin modernizarea infrastructurilor, prin achiziția de echipamente și prin menținerea cercetătorilor științifici, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp, Institutul să poată produce în condiții de maximă siguranță vaccinuri, seruri, medicamente și alte substanțe medicale esențiale. Din păcate, la 5 ani distanță de la schimbările amintite, Institutul încă nu are capacitatea și nici infrastructura necesară pentru a demara producția la scară largă a substanțelor amintite, iar România continuă să achiziționeze de pe piețele internaționale, la prețuri mult mai mari, inclusiv vaccinurile antigripale.

Având în vedere faptul că producția de vaccinuri, seruri și medicamente pe care ar putea să o realizeze Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” ar produce economii bugetare substanțiale și ar genera o stare de independență a României pentru anumite substanțe medicale, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Care este valoarea totală a investițiilor realizate la nivelul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” în perioada 2017-2021 și ce tip de investiții/dotări au fost realizate?
  • Dat fiind componenta pronunțată de reziliență pe care o are Institutul în arhitectura instituțională din România, vă rog să precizați dacă au fost elaborate cereri de finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru investiții/dotări?
  • Care este valoarea totală a investițiilor care trebuie realizate în continuare pentru a putea operaționaliza producția la scară a vaccinurilor și serurilor?
  • Ce produse realizează în prezent Institutul și care este termenul pe care domnia voastră îl asumați pentru începerea producției de vaccinuri și seruri?

Ioan BALAN, Deputat PNL Suceava

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *