Noi încadrări juridice în dosarul “Flux” pentru Chirica și Harabagiu

Procurorii DNA îl ţin pe primarul Mihai Chirica în suspans. Edilul a fost chemat ieri, 18 mai a.c., din nou la sediul DNA, împreună cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi angajaţi ai Primăriei Municipiului Iași. La finalul audierilor, Gabriel Harabagiu a fost „avansat” din calitatea de suspect în cea de inculpat, Mihai Chirica rămânând în continuare tot inculpat. Procurorii au decis totodată schimbarea încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi aceştia.

În februarie, DNA dispusese urmărirea penală a lui Mihai Chirica pentru fals intelectual în formă continuată şi uzurparea funcţiei, această faptă din urmă fiind comisă de Gabriel Harabagiu. Omul de afaceri Tudor Cheşcu era cercetat pentru complicitate la uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu, fapte de care era acuzată şi firma Flux SRL pe care acesta o administrează. Trei angajate ale municipalităţii, din domeniul urbanismului, erau la rândul lor cercetate pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Concret, SC Flux SRL primise autorizaţie pentru construirea unei clădiri de birouri cu subsol pe două niveluri, parter şi un etaj. În realitate, a edificat un imobil cu 9 niveluri, respectiv subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje şi mansardă. Deşi nu respecta autorizaţia, imobilul a fost intabulat, procurorii susţinând că acest lucru s-a făcut cu sprijinul conducerii Primăriei şi al unor funcţionari ai acesteia. Certificatul de edificare a construcţiei, care atesta respectarea autorizaţiei, ar fi cunoscut patru variante diferite din punctul de vedere al conţinutului sau al semnatarilor, toate cu acelaşi număr de înregistrare.

Viceprimar pe atunci, Gabriel Harabagiu era acuzat că a semnat certificatul de atestare, deşi cunoştea situaţia reală a imobilului. Actul ar fi trebuit însă semnat de primar, de unde şi acuzaţia de uzurpare a funcţiei. Cercetările ulterioare ale procurorilor au stabilit însă că semnarea actului s-ar fi făcut într-o perioadă în care Gabriel Harabagiu fusese delegat de primar să semneze în locul lui astfel de documente. Ca urmare, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei comise. În privinţa certificatelor de atestare, Gabriel Harabagiu era direct responsabil, el fiind astfel inculpat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Beneficiarul construcţiei, Tudor Cheşcu, l-ar fi sprijinit pe Gabriel Harabagiu prin depunerea la registratură a cererii de eliberare a certificatului, fiind astfel inculpat pentru complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu.

În privinţa lui Mihai Chirica, încadrarea juridică iniţială se baza pe faptul că el dispusese emiterea documentelor de atestare a edificării blocului, cunoscând că acesta nu respecta autorizaţia. Prin urmare, îl determinase pe Harabagiu să semneze certificatul deşi nu avea drept de semnătură şi instigându-l astfel la uzurparea funcţiei. Schimbarea încadrării în cazul viceprimarului a dus însă şi la schimbarea celei a primarului.

„Apreciem că inculpatul Harabagiu Gabriel-Vasile ştia că primarul în funcţie este cel care a dispus emiterea documentului, este de acord cu eliberarea certificatului de edificare, nu se va opune acestui demers şi nici nu va dispune vreo măsură legală în situaţia eliberării documentului de edificare conţinând date neadevărate. Prin toate acestea, inculpatul Chirica Mihai l-a sprijinit moral pe viceprimarul Harabagiu care a fost astfel încurajat să semneze certificatului de edificare în baza căruia a fost intabulată clădirea”, au menţionat procurorii.

Această „încurajare” a dus la noua încadrare a primarului la complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciu. Semnarea a două dintre variantele certificatului de atestare a edificării i-au adus primarului inculparea pentru fals intelectual în formă continuată, cercetările continuând şi sub această acuzaţie.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *