Nici un caz de variola maimuței pe teritoriul României

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire, informează Ministerul Sănătăţii.

Anunţul vine în contextul informaţiilor, apărute în mediul online, cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal Rădăuţi, din judeţul Suceava.

„Cazul de la Rădăuţi este din punct de vedere clinic şi epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală”, conform şefului Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, Dr. Angelica Popescu.

Totodată, reprezentanţii Ministerul Sănătăţii precizează că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei, arată Ministerul Sănătăţi.

Numărul persoanelor infectate cu „variola maimuței” este în creștere la nivel european. Până în prezent, există aproximativ 80 de cazuri confirmate și 50 de investigații în curs. Este posibil să fie raportate mai multe cazuri pe măsură ce supravegherea se extinde.

Până acum, agențiile de sănătate publică din Europa au confirmat cazuri în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Țările de Jos, Italia și Suedia.

Primul caz de boală în Marea Britanie a fost raportat pe 7 mai. Pacientul a călătorit în Nigeria, de unde se crede că a luat virusul înainte de se întoarce în Anglia, a declarat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie. Există acum 20 de cazuri confirmate în Marea Britanie, a declarat vineri secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid.

Autoritățile din Marea Britanie au declarat că au cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei și au început să-l ofere persoanelor cu „niveluri mai mari de expunere” la variola maimuțelor.

Potrivit cotidianului spaniol El País, autoritățile sanitare spaniole au achiziționat, de asemenea, mii de injecții de variolă pentru a face față focarului.

Primul caz din Australia a fost detectat la un bărbat care s-a îmbolnăvit după ce a călătorit în Marea Britanie, a declarat Departamentul de Sănătate din Victoria.

În America de Nord, autoritățile sanitare din statul american Massachusetts au confirmat că un bărbat a fost infectat după ce a călătorit recent în Canada. El se afla în „stare bună” și „nu prezintă niciun risc pentru public”, au spus oficialii.

OMS anunță că lucrează, împreună cu partenerii, pentru a înțelege mai bine amploarea și cauza focarelor de variolă a maimuței. Virusul este endemic la unele populații de animale din mai multe țări, ceea ce duce la focare ocazionale în rândul populației locale și al călătorilor. Focarele recente raportate până în prezent sunt atipice, deoarece apar în țări non-endemice.

Variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19. Pe măsură ce variola maimuțelor se răspândește prin contact apropiat, răspunsul ar trebui să se concentreze asupra persoanelor afectate și pe contactele lor apropiate. Persoanele care interacționează îndeaproape cu cineva care este infecțios prezintă un risc mai mare de infecție: acesta include lucrătorii din domeniul sănătății, membrii gospodăriei și partenerii sexuali.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *