Profesorii au protestat în fața sediului Guvernului

Trei federaţii reprezentative din învăţământ au protestat în faţa Palatului Victoria pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea salarizării unitare, la 2 ani de la termenul prevăzut legal.

Un cadru didactic ar trebuie să aibă un salariu de 5.200 de lei în 2022, însă are doar 3.000 de lei. Sindicatele din învăţământ spun că Executivul nu a stabilit nici măcar un calendar al aplicării legii, deşi aceasta este finalizată din 2017.

Reprezentanţii sindicatelor au explicat că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă atât personalul didactic, cât şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior. Tot aceştia explică că multe unităţi de învăţământ se confruntă cu lipsa personalului nedidactic şi că această categorie de personal nu beneficiază de sporuri pentru condiţiile de muncă.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă, explică că personalul nedidactic reprezintă una dintre cele mai afectate categorii.

“Avem trei componente, toate categoriile din învăţământ sunt într-o stare foarte gravă, începând cu personalul nedidactic care are cea mai grea situaţie, şi continuăm cu personalul auxiliar şi didactic. Noi solicităm majorarea salariului personalului nedidactic şi aplicarea în totalitate a legii 153/2017, aşa cum ne-a fost promis. Să nu uităm că învăţământul pregăteşte viitorul României. Dacă vom considera că învăţământul poate fi trecut la diverse şi viitorul României va fi tot la diverse”, a afirmat Laviniu Lăcustă.

Potrivit unui comunicat emis de reprezentanţii celor 3 mari sindicate din educaţie, respectiv, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, la protest vor participa aproximativ 700 de persoane. Aplicarea legii salarizării pentru cadrele didactice a fost amânată în 2020 pentru 2021. Însă Guvernul nu a plătit salariile majorate nici acum. Ar fi trebuit ca în 2018 să existe o creştere cu 20%, în 2019 – creştere cu 1/4 din diferenţa dintre salariul din grilă, 2020 – creştere cu 1/4 din diferenţa dintre salariul din grilă, iar în 2021 să fie acordate salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *