PNL Iasi cere Ministerului Transporturilor calendarul execuției Autostrăzii A8

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să prezinte calendarul execuţiei Autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, liberalul precizând că locuitorii din Moldova aşteaptă o asumare fermă privind termenii de realizare a proiectului, potrivit News.ro.

„Având în vedere informaţiile contradictorii care au apărut în spaţiul public privind unele întârzieri apărute la proiectul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, plecând de la declaraţia lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, care şi-a manifestat moderaţia privind realizarea capetelor de pe tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ de pe A8, se impune clarificarea termenilor de execuţie pentru acest proiect vital pentru întreaga Regiune de Nord-Est. Fac apel public la ministrul Grindeanu să clarifice termenii de execuţie pentru autostrada A8 Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş şi să respecte ceea ce acest guvern şi-a asumat prin programul prezentat Parlamentului”, declară liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

El a reamintit că a transmis Ministerului Transporturilor o interpelare pe această temă şi că aşteaptă un răspuns „asumat” privind etapele şi termenele clare ale acestui proiect.

„Împreună cu colegii mei liberali, am făcut eforturi ca în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să introducem spre finanţare capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, şi capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri. Pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8, care este şi cel mai greu de realizat şi care presupune costuri de câteva miliarde de euro, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi”, spune şeful liberalilor ieşeni, Alexandru Muraru.

Totodată, preşedintele PNL Iaşi afirmă că 4,5 milioane de cetăţeni români care locuiesc în Moldova aşteaptă o asumare fermă, clară şi concretă în privinţa termenelor de execuţie a autostrăzii Moldova–Transilvania.

„Pe această cale, fac apel şi la parlamentarii PSD Iaşi de a-şi folosi instrumentele parlamentare şi politice pentru a pune presiune pe colegul lor de partid, Sorin Grindeanu, pentru a mişca lucrurile în privinţa autostrăzii A8. Furia ieşenilor şi a moldovenilor faţă de un eventual eşec nu îi va ocoli, chiar dacă acum stau la cutie şi sunt complet absenţi din această dezbatere privind realizarea autostrăzii”, mai spune liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

El atrage atenția că „răspunderea pentru eventualele întârzieri din acest proiect nu poate să aparţină decât Ministerului Transporturilor şi CNAIR, nevoite astăzi să clarifice starea de moderaţie a ministrului Grindeanu”.

Întrebat, într-o emisiune la Digi24, câţi kilometri va avea România realizaţi, în anul 2026, din totalul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ministrul Sorin Grindeanu a răspuns: „Sper ca toţi”.

„A 7 sunt convins că va fi cap-coadă (…), autostrada Transilvania merge, pe capetele din A 8 sunt moderat-optimist, pentru că acolo vorbim de un studiu de fezabilitate pe întreg tronsonul care are studiu şi de impact de mediu ceea ce înseamnă inclusiv traversarea Carpaţilor prin anumite zone de rezervaţie naturală şi de aia am această rezervă. Dar Transilvania da, A7 da”, a explicat Sorin Grindeanu.

Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, susţine că a fost interpelat de reprezentanţii asociaţiilor civice ieşene privind unele întârzieri apărute la proiectul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, el precizând că va avea o discuţie cu ministrul Grindeanu pe acest subiect.

Urtoi a scris pe Facebook că, după afirmaţia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, că este „moderat optimist” în legătură cu realizarea capetelor de pe tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ de pe A8, a fost interpelat imediat, într-o şedinţă de criză de către colegii de la Asociaţia Împreună Pentru A8 şi Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Cele două asociaţii l-au susţinut pe ieşeanul Cătălin Urtoi să ocupe funcţia de consilier la Ministerul Transporturilor.

Cătălin Urtoi susţine că luni va avea o discuţie cu ministrul Sorin Grindeanu, el precizând că va face în continuare toate demersurile pentru ca acest să nu rateze PNRR.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *