Universitatea Suceava, în top, la nivel mondial, pentru al doilea an consecutiv
Ediţia 2023 a QS World University Rankings, publicată pe 8 iunie a.c., certifică, pentru al doilea an consecutiv, parcursul constant al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV).
După ce, în ediţia de anul trecut a celebrului clasament, USV a fost inclusă, în premieră, în rândul instituţiilor de învăţământ superior relevante la nivel global, în ediţia 2023, universitatea suceveană îşi menţine poziţia din eşalonul universităţilor 1201+, continuând să fie ierarhizată drept una dintre cele 1400 de universităţi de excelenţă pe plan mondial şi între cele mai performante 11 universităţi din România.
Pentru ediţia 2023 a QS World University Rankings, au fost analizate rezultatele a 2462 de instituţii, dintre care 1422 au îndeplinit criteriile riguroase pentru a fi incluse în ierarhizare, cu 124 de intrări noi prin raport la ediţia precedentă. La nivel naţional, în top se regăsesc 13 universităţi, dintre care 2 sunt nou intrate.
Două universităţi româneşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti, au fost ierarhizate în eşalonul 1001-1200. Alte nouă universităţi se regăsesc în eşalonul 1201-1400, după cum urmează: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iaşi, Universitatea “Transilvania” Braşov, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Timişoara. În zona de clasament 1401+, se regăsesc Universitatea din Craiova şi Universitatea din Oradea.
Topul QS University Rankings, realizat pe domenii de studiu şi publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori: prestigiul academic (40%); reputaţia în rândul angajatorilor (10%); numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%); raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (20%); ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) şi ponderea studenţilor străini (5%). Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obţinute independent, din baze de date şi evaluări / sondaje internaţionale, iar informaţiile raportate direct de universităţi parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.
Raportat la indicatorii menţionaţi mai sus, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV rămâne, şi în noua ediţie a clasamentului, la ponderea studenţilor străini: poziţia 374 în clasament, cu un punctaj de 17,1 raportat la media globală de 8,7. Acest aspect a fost evidenţiat şi de Ben Sowter, vicepreşedinte senior al QS, care a menţionat că Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava are cel mai mare număr de studenţi internaţionali din România. Obţine cel mai mare scor al locaţiei în oricare dintre indicatorii QS, situându-se pe locul 374 în lume’.
Referitor la ceilalţi indicatori, USV se plasează după cum urmează: prestigiul academic (eşalonul 501+), reputaţia în rândul angajatorilor (eşalonul 501+), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (601+), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi (601+), ponderea cadrelor didactice din străinătate (601+).
QS World University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaţionale în ceea ce priveşte vizibilitatea, rezultatele publicate fiind valorizate pentru dezvoltarea de politici publice în educaţie. Clasamentul pentru anul 2023 poate fi consultat la următoarea legătură: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2023