Curtea Constituțională îi scapă pe oficiali de dosare penale

Curtea Constitutională (CCR) a aprobat nou Cod Penal care prevede posibilitatea prescrierii infracţiunilor, doar  în situaţiile în care fapta rămâne neanchetată şi nepedepsită un timp îndelungat.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, se poate deja considera aproape scăpat de problemele penale. La fel, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iași, Cristian Adomniţei, inculpat şi condamnat cu executare în primă instanţă în dosarul „Albumul”. O bună parte din faptele de care sunt acuzaţi cei doi sunt prescrise, conform deciziei CCR. Avocaţii lui Cristian Adomniţei trebuie doar să mai tragă puţin de timp.

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, va rămâne singurul prins în năvodul justiţiei. Şi în cazul lui, majoritatea faptelor de care este acuzat în dosarul „Amanta” s-au prescris deja, dar instigarea la abuz în serviciu mai are aproape un an până să se prescrie, iar pronunţarea sentinţei definitive ar putea cădea chiar la sfârşitul acestei luni

„Toţi suntem sideraţi şi revoltaţi. Motivarea arată cât de vulnerabil este încă statul de drept. Oricum, de remarcat preocuparea CCR pe subiect şi inactivitatea legiuitorului din 2018 până luna trecută”, comentează prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu.

Codul Penal prevede posibilitatea prescrierii majorităţii infracţiunilor, aplicabilă în situaţiile în care fapta rămâne neanchetată şi nepedepsită un timp îndelungat. Conform legii, răspunderea penală se prescrie după un termen cuprins între trei şi 15 ani, în funcţie de pedeapsa prevăzută pentru fapta respectivă. După scurgerea acestui termen, dreptul statului de a trage la răspundere un infractor şi a-i aplica o pedeapsă dispare. Termenul de prescriere reîncepe însă să curgă de la zero „prin îndeplinirea oricărui act de procedură”. Câtă vreme ancheta merge înainte, prescrierea, denumită „extinctivă” nu poate avea loc. Totuşi, dacă nu se ajunge la o condamnare după un termen dublu faţă de cel al prescripţiei extinctive, orice răspundere penală dispare. Este aşa-numita prescripţie specială.

Concret, dacă un primar a comis un abuz în serviciu în martie 2014, ancheta a fost finalizată în 2019, a ajuns în instanţă în 2020, iar edilul a fost condamnat în primă instanţă anul trecut, poate cere încetarea procesului. Termenul de prescripţie s-a împlinit în martie 2022. Dacă nu a apucat să fie condamnat în termenul prescripţiei extinctive, de 8 ani în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, el nu mai poate fi tras la răspundere. De prescripţia specială, care putea interveni în cazul împlinirii termenului prescripţiei extinctive, nici nu mai poate fi vorba.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *