Manifestări In Memoriam Mihai Eminescu

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, a organizat, cu prilejul a 133 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu, evenimentul extraordinar „Eminescu să ne judece!”.

Manifestarea a avut loc miercuri, 15 iunie a.c., în Parcul Copou, începând cu ora 10:00, a debutat cu ceremonia de depunere de coroane la bustul poetului, ceremonie la care au participat reprezentanţii administraţiei locale, ai societăţii civile, precum şi reprezentanţii instituţiilor de cultură şi învăţământ ieşean.

Totodată, cu acest prilej, în Parcul Copou a avut loc un spectacol de muzică şi poezie, susţinut de cantautorul Cristi Lazăr-Lăută şi actorii Doru Aftanasiu, Laura Bilic, Georgeta Burdujan, Radu Homiceanu şi Cosmin Maxim. Evenimentul dedicat poetului naţional, Mihai Eminescu, a fost moderat de poetul Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

În data de 15 iunie 1889, a încetat din viață, la doar 39 de ani, cel considerat de critici “Luceafărul poeziei românești”, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România.

Poetul Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la data de 15 iunie 1889, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, Bucureşti: „Astfel se stinse… cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, spune despre moartea poetului, criticul şi istoricul literar George Călinescu.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu, în 1902, Academiei Române, iar în 1948, Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *