Președintele CJ Iași, Costel Alexe, trimis în judecată în dosarul ”Tabla”

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a președintelui Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe.

El este acuzat că, în aprilie 2020, pe când îndeplinea funcţia de ministru al Mediului, i-ar fi cerut lui Bogdan Grecu mai multe produse din tablă, în cantitate totală de 22 de tone. Produsele, respectiv tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectanculară şi rulouri de tablă, trebuiau predate pentru ca ministrul să dispună alocarea către combinatul Liberty Galaţi a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pentru a manifesta indulgenţă la monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgură. Halda, cu un volum total de 50 milioane tone, ar fi trebuit închisă încă din 2009, dată stabilită în cursul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Neînchiderea ei, alături de alte depozite neconforme, a dus la trimiterea României, de două ori, în judecată, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Produsele solicitate de Costel Alexe, în valoare totală de aproape 100.000 lei, au fost livrate în două tranşe, pe 23 aprilie şi 7 iulie 2020, la sediul din Sculeni a unei societăţi comerciale administrate de Raluca Alexe, fosta soţie a preşedintelui CJ Iași. Ulterior, Bogdan Grecu ar fi cerut unor subalterne de la combinat să întocmească, în fals, două contracte de sponsorizare prin care să se justifice scoaterea din gestiune a materialelor şi livrarea acestora către Costel Alexe.

Fostul ministru a negat acuzaţiile aduse de procurorii DNA, afirmând că nu ar fi condiţionat niciodată exercitarea atribuţiilor sale de primirea vreunui folos material. Într-un comunicat de presă, Costel Alexe şi-a prezentat pe larg activitatea în fruntea Ministerului Mediului, susţinând totodată că în această calitate nu avea nicio atribuţie prin care ar fi putut influenţa acordarea certificatelor verzi către combinatul din Galaţi.

Acesta susţine că dosarul nu cuprinde probe concrete, ci doar speculaţii, lucru ce urmează să fie demonstrat în instanţă.

Cum faptele de care este acuzat Costel Alexe au fost comise în perioada în care acesta era ministru, cazul său va fi analizat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au dispus sechestrarea produselor de tablă primite de Costel Alexe de la Liberty Galaţi, cerând instanţei supreme confirmarea măsurii asiguratorii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *