Târgul de ceramică ”Cucuteni 5000”, din nou la Iași

Târgul Naţional de Ceramică „CUCUTENI 5000” invită publicul iubitor de tradiţie şi istorie la o nouă călătorie în lumea uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. În perioada 24-26 iunie 2022, în Parcul Copou Iaşi, meşteri olari din România, Republica Moldova şi Ucraina îşi vor prezenta cele mai frumoase comori pe care le realizează, ca o tradiţie moştenită, în atelierele lor. Timp de 3 zile, Parcul Copou din Iaşi va deveni spaţiul de întâlnire a iubitorilor de ceramică.

Eveniment de importantă anvergură adună în fiecare an meşteri din cele mai importante centre de olărit din ţară şi străinătate. Sunt aşteptaţi, ca în fiecare ediţie, peste 120 de meşteri olari din zone precum Baia MareArgeşBistriţaCătămărăşti DealDorohoiCorundMiercurea CiucHorezuLungeşti-VâlceaSatu Mare, precum şi din DrochiaIurceniChişinăuNisporeni din Republica Moldova şi din Regiunea Cernăuţi, Ucraina. Ei îşi vor expune creaţiile, lucrate manual, prin tehnici şi simboluri transmise din generaţie în generaţie. Aceştia realizează modelajele şi pictura în funcţie de zona de unde provin, de istorie sau tradiţie, motiv pentru care aceştia reuşesc să individualizeze obiectele din lut şi ceramică. Cei interesaţi le pot achiziţiona deoarece toate vor fi scoase la vânzare.

Organizatorii spun că Târgul Naţional de Ceramică Tradiţională are drept motivaţie cunoaşterea ceramicii tradiţionale din cele mai importante centre de olărit din ţară. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, importante doar între ceramica Cucuteni şi o ceramică dintr-o cultură neolitică din China.

Evenimentul „CUCUTENI 5000” adună an de an curioşi şi pasionaţi din toată ţara. Evenimentul se află la a XXXIX-a ediţie şi este organizat Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *