Ion Lungu anunță reabilitarea clădirilor din municipiul Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, anunță că proiectul european „Suceava-oraș inteligent și neutru climatic până în 2030” este o provocare și că va trebui ca în următorii 7 ani să fie reduse emisiile de dioxid de carbon în municipiu cu 55%.

„Cea mai mare provocare o avem în domeniul clădirilor. Va trebui să reabilităm termic clădirile din oraș”, declară Ion Lungu.

El arătă că ținta este ca, până în 2030, să fie reabilitate cel puțin jumătate dintre clădirile din oraș, iar restul până în 2050.

„Ne propunem ca până în 2025 toate clădirile publice din municipiu să fie reabilitate termic, iar până în 2030 jumătate din clădirile din oraș. Nu este simplu. Au început să apară proiecte europene prin PNRR, iar noi avem deja depuse proiecte de 22 de milioane de euro pentru creșterea eficienței termice la clădiri și mai pregătim pentru toamnă proiecte pentru sumele care rămân de redistribuit la nivel de județ și vom căuta surse de finanțare în continuare”, spune Ion Lungu.

El a explicat că, în domeniul energiei, orașul este în grafic, având încălzirea orașului pe biomasă, că are deja în vederea construirea unui parc fotovoltaic, dar și realizarea de parcuri solare ce ar urma să fie promovate în perioada următoare, iar iluminatul public și cel din școli este asigurat cu lămpi LED.

În ceea ce privește transportul public acesta este deja realizat cu autobuze electrice și ar urma să fie achiziționate și autobuze care funcționează pe bază de hidrogen.

În domeniul gestionării deșeurilor și colectarea selectivă sunt deja realizate platforme de colectare selectivă îngropate și semi-îngropate, dar municipalitatea vrea să obțină finanțarea și pentru 100 de „insule ecologice digitalizate” unde se colectează separat deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Totodată, Primăria Suceava își propune să finanțeze înființarea, în două zone din oraș, Mirăuți și Burdujeni–Sat, de centre de colectare cu aport voluntar unde se vor colecta selectiv materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie-carton, lemn, mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.

În ceea ce privește folosirea hidrogenului pentru încălzire în municipiu, Ion Lungu spune că există încă necunoscute, mai ales că specialiștii în domeniu estimează că se va ajunge ca tehnologia să fie folosită în circa 20 de ani.

Totodată, în ceea ce privește spațiile verzi, Primăria Suceava își propune plantarea a 50.000 de arbori până în 2030 și creșterea numărului de spații verzi.

„Știm ce avem de făcut. Trebuie să lucrăm în acest domeniu al energiei verzi, să reducem emisiile de bioxid de carbon cu 55 la sută până în anul 2030 și în totalitate până în 2050. Este o provocare”, mai spune Ion Lungu.

El mai anunță că vor fi înființate comisii pe domenii vizate în acest program european care să propună ținte cu termene precise și proiecte care să conțină elemente de noutate pentru fiecare activitate în parte, urmând ca apoi să fie semnat contractul de finanțare cu Comisia Europeană.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *