Etnicii români din Ucraina pot studia la universitățile din România

Etnicii români din Ucraina pot primi locuri în universităţile din România. Doritorii s-ar putea înscrie la cursuri de la toamnă, chiar dacă în Ucraina este obligatorie înrolarea, până la vârsta de 60 de ani.

În oraşul Cernăuţi, o delegaţie de profesori de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a deplasat în zonă pentru a facilita înscrierile etnicilor români care doresc să studieze la noi în ţară. Dacă vor fi admişi la universitate în România, etnicii români, dar şi cetăţenii ucraineni vor putea părăsi ţara şi astfel vor fi scutiţi de la înrolare.

Consulul României în Ucraina, Dan Nicolae Constantin, declară că  viitorii studenţi sunt cei care vin şi dau o declaraţie la consulat, legat de apartenenţa lor, că aparţin identităţii culturale româneşti, ei fiind cetăţeni ai Ucrainei, dar etnici români şi atunci sunt cei care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni.

“Acum suntem în etapa în care se depun dosarele. Pentru ei se vor elibera nişte adeverinţe cum că au fost acceptaţi, cel mai probabil, autorităţile ucrainene îi vor lăsa să îşi înceapă anul universitare de la 1 octombrie”, spune Dan Nicolae Constantin.

Candidaţii care doresc o carieră la facultate în România îşi mai pot depune dosarul la Palatul Naţional din Cernăuţi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *