Iașul este acasă

Biroul Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului Iași organizează și în acest an o nouă ediție a „Sărbătorii Diasporei – Iașul este acasă!”, programul manifestărilor dedicate românilor de peste hotare fiind unul foarte divers.

Pe 15 august a.c., cu ocazia Zilei DiasporeiPalatul Roznovanu va fi iluminat arhitectural, iar pe 16 august a.c. va avea loc un concert de muzică populară susținut de copiii de la CCTIR – Centro di Cultura e Tradizione Italo-Romena A.P.S.-Torino, Ansamblul de Dansuri Populare “Rapsodia” IașiAnsamblul folcloric Carpatica din TorinoAnsamblul Folcloric Rapsodia al Școlii Populare de Arte Titel Popovici Iași. Desfășurătorul zilei de 16 august a.c. va mai cuprinde un program de gimnastică ritmică și dans sportiv pentru copii susținut de Rada Gym Dance și demonstrații de Capoeira Brasil în Piața Unirii.

În perioada 12 – 14 august a.c., va avea loc o vizită documentară la Iași a unor grupuri de elevi din Cahul, iar pe toată durata lunii august Primăria Municipiului Iași va găzdui expoziția româno – ucraineană „Cer liniștit – Ucraina” ca parte a ajutorării copiilor din Ucraina. Expoziția va avea ca temă războiul și pacea în Ucraina în imaginile copiilor care au supraviețuit fricii de război, morții celor dragi și lacrimilor mamelor lor. Expoziția va fi dusă în toată Europa și va arăta suferința Ucrainei și dorința de pace prin ochii copiilor.

În lunile august – septembrie a.c., se va desfășura o campanie de împărțire de flyere de promovare a Biroului Diaspora în Aeroportul Internațional din Iași, Centrul de Informare Turistică a Municipiului Iași, la sediul ReStart Home Iași și în mijloacele de transport în comun de pe raza municipiului Iași.

De asemenea, va fi inițiată o campanie pentru ieșenii din diaspora prin care sunt invitați să adreseze solicitări pentru Primăria Municipiului Iași în următoarele sedii ale administrației locale:

– sediul Primăriei Municipiului Iași (Registratura Centrului de Informații pentru Cetățeni – Corp C și Registratura Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Locale – Corp B);

– sediul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor, Starea Civilă;

– sediul Direcției de Asistență Socială;

– sediile Centrelor de Cartier ale Primăriei Municipiului Iași (Alexandru cel Bun, Tătărași, Păcurari, Nicolina și Frumoasa).

În zilele de 13 – 14 și 20 – 21 august vor avea loc recitalurile de poezie și muzică organizate de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Sub genericul “Acasă pentru cei plecați!”, vor fi susținute lecturi poetice publice în Parcul Copou după următorul program:

13.08.2022
Ora 18:00 – 19:00 lecturi publice
Vasile Larco
Cristina Chiprian
Ora 19:00 – 20:00 Concert
Tic Petroșel
14.08.2022
Ora 18:00 – 19:00 lecturi publice
Indira Spătaru
Ştefania Hănescu
Ora 19:00 – 20:00 Concert
Paul Tihan
20.08.2022
Ora 18:00 – 19:00 lecturi publice
Aurora Ciucă
Mihai Batog Bujeniță
Ora 19:00 – 20:00 Spectacol de teatru
ARTWORK ATELIER
21.08.2022
Ora 18:00 – 19:00 lecturi publice
Marcel Miron
Paul Gorban
Ora 19:00 – 20:00 Spectacol de teatru
ARTWORK ATELIER

Moderatorul evenimentelor va fi Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

În perioada 19–21 august a.c., pe Stadionul Emil Alexandrescu vor fi susținute concerte caritabile în cadrul „INIMO Family Fest Educație pentru 10.228 de copii”, iar între 26 – 28 august va fi organizat Festivalul Istoric GETODAVA IAȘI – un festival al orașului Iași, dar pentru toți românii. Festivalul va începe cu o ceremonie de deschidere la Primăria Dumești, urmată de o paradă militară la care vor participa membrii din cele 11 asociații prezente la eveniment, atât din țară cât și din străinătate. Festivalul se va desfășura pe Pietonalul B-dului Ștefan cel Mare și Sfânt (26 august a.c.) și Pârtia de Schi Iași (27 și 28 august a.c.).

Tot între 26 și 28 august a.c., în Parcul Expoziției se va desfășura Târgul de mâncare tradițională și voie bună „Iașul în bucate – dor de acasă”, în cadrul căruia va fi organizat și un concert de muzică populară.

Ziua de 26 august a.c. va fi consacrată Târgului de locuri de muncă pentru diaspora, eveniment organizat de municipalitate în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași. Scopul evenimentului este de a identifica locurile de muncă disponibile în municipiul și județul Iași, în vederea informării și încurajării românilor din diaspora să se reîntoarcă acasă și să se reintegreze pe piața muncii. Manifestarea va avea loc pe Pietonalul Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, orele 11:00-16:00.

De asemenea, în luna august a.c., vor fi organizate Zilele Porților Deschise la sediul ReStart Home Iași, birou înființat și susținut de Fundația “O șansă pentru fiecare” în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, care oferă consultanță gratuită ieșenilor din diaspora ce doresc să revină la Iași cu proiecte antreprenoriale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *