Ambasadorul Suediei va vizita Centrul Star of Hope de la Iași

Joi, 25 august a.c., începând cu ora 13:00, Centrul Star of Hope Iaşi va primi vizita Excelenţei Sale, dna Therese Hydén, Ambasador al Regatului Suediei la Bucureşti, susținătoare a cauzei persoanelor cu dizabilități.

Spre deosebire de precedentele vizite la acest Centru, recunoscut fiind parteneriatul longeviv al Fundaţiei Star of Hope Romania cu Ambasada Suediei în România, de data aceasta, Therese Hydén va vizita şi Centrul pentru Refugiaţi Star of Hope Iaşi, care oferă servicii de cazare şi activităţi de suport pentru sute de ucraineni refugiaţi (în special mame şi copii).

Fundația Star of Hope Romania derulează, în calitate de partener UNICEF, proiectul SERVICII ȘI SUPORT PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI. Scopul proiectului, care se va finaliza în decembrie 2022, este de a asigura o viață normală atât pentru copiii ucraineni refugiați în România, cât și pentru adulții care îi însoțesc, în contextul războiului din țara vecină. În total, 4330 de copii ucraineni (inclusiv copii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare) vor beneficia de ajutor material (hrană, îmbrăcăminte, medicamente), facilitarea accesului la servicii medicale și de educație, activități de socializare și petrecere creativă a timpului liber, dar şi ședințe de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități.

”Încă din primele zile ale războiului izbucnit în Ucraina, echipa Star of Hope Romania s-a implicat în oferirea de ajutor umanitar și material refugiaților ucraineni, din resurse proprii, atât în vămi cât și în Centrele de Zi pe care le manageriem. În total, până acum, Star of Hope Romania a oferit ajutor umanitar unui număr de peste 12000 de refugiați ucraineni, asta însemnând mii de sticle de apă, kit-uri de igienă, mâncare, medicamente, consiliere psihologică de urgență, juridică, emoțională. Putem spune, deci, că noul proiect reprezintă o continuare a eforturilor noastre de până acum, de data aceasta în calitate de partener UNICEF”, declară Aurora Vatamaniuc, președinte executiv al Fundației Star of Hope Romania.

„Ne bucurăm să ne unim forțele cu Fundația Star of  Hope. Împreună cu partenerii noștri, lucrăm la furnizarea de servicii esențiale pentru mii de copii care fug din calea războiului și care și-au găsit refugiul în România. UNICEF sprijină măsurile de răspuns ale Guvernului la criza refugiaților ucraineni și a lucrat neîncetat încă din primele zile împreună cu autoritățile române, parteneri din societatea civilă și sectorul privat, pentru ca familiile și copiii refugiați vulnerabili să fie protejați și să aibă acces egal la servicii vitale de sănătate, sprijin psihosocial și educație”, afirmă Gabriel Vockel, reprezentant adjunct UNICEF România.

Proiectul SERVICII ȘI SUPORT PENTRU REFUGIAȚII UCRAINENI presupune concentrarea eforturilor de sprijin în punctele de frontieră SculeniSiretAlbițaTabăra pentru Refugiați Huși, dar și în Centrele Star of Hope din Iași și Dorohoi – transformate parțial în Centre pentru Refugiați.

”Acești copii au nevoie de siguranță, de protecție, de un sentiment de normalitate, la fel și mamele lor. Prin acest proiect, suportul oferit de noi familiilor din Ucraina – aflate în tranzit prin țara noastră sau stabilite în Iași sau Dorohoi – înseamnă atât facilitarea accesului la cazare (chiar si pe termen lung), acces la servicii medicale și educaționale, cât și oferirea de ajutor material – haine, kit/uri de igienă, mâncare. Iar în Vămile Sculeni, Siret, Albița/Tabăra pentru Refugiați Huși, avem trei echipe, care lucrează în trei schimburi în spațiile Star of Hope special amenajate și care au oferit, până acum, sprijin și consiliere unui număr de 1651 de copii și 4328 de adulți. Cât privește Centrele pentru Refugiați Star of Hope din Iași si Dorohoi, prin acest nou proiect, putem spune că am oferit deja servicii esențiale pentru 228 de copii (20 fiind cu dizabilități) și 146 de adulți (unii dintre ei fiind găzduiți în cele două Centre pe termen lung –, unde sunt asigurate adăpost, mâncare, asistență medicală, consiliere). De asemenea, extrem de important, organizăm și activități educative, recreative sau creative, în special pentru copiii ucraineni. Evident, nu am uitat mamele, sunt deja în curs de desfășurare cursuri de limbă română, de limbă engleză, Grup Suport pentru Mame, dar și ateliere de creație handmade”, spune Gabriela Răducanu, manager proiect.

În cadrul proiectului, vor fi furnizate și servicii de terapie recuperatorie copiilor ucraineni cu diferite dizabilități – terapie cognitiv-comportamentală, kinetoterapie, logopedie, terapie de grup. În cele două Centrele Star of Hope din Iași si Dorohoi au beneficiat de aceste servicii, până acum, 20 de copii cu diferite forme de dizabilităţi (Sindrom Down, tetrapareză spastică, autism, tulburări de comportament etc). Totodată, pentru unele dintre mamele refugiate care au decis să se stabilească temporar în România, acest proiect a însemnat și regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate și siguranță financiară, în fiecare din cele cinci puncte de lucru fiind angajați refugiați ucraineni cu carte de muncă.

Proiectul este derulat de către Fundația Star of Hope Romania, în calitate de partener UNICEF și se va finaliza în luna decembrie a acestui an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *