Ucrainienii din Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson vor aderarea la Rusia

Primele rezultate parţiale ale votului din 4 regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea covârşitoare a locuitorilor (90%) s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia, anunţă agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, după ce aşa-zisele “referendumuri” au fost denunţate de Kiev şi Occident ca o farsă.

Votul a avut loc pe parcursul a 5 zile în 4 regiuni – DoneţkLuganskZaporojie şi Herson – care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

El deschide calea preşedintelui rus Vladimir Putin de a anexa cele patru zone, după care ar putea să prezinte orice încercare ucraineană de a le recuceri ca un atac asupra Rusiei însăşi. El a spus, la 21 septembrie a.c., că pentru a apăra “integritatea teritorială” a Rusiei ar putea folosi şi armele nucleare, notează Reuters.

Ucraina a avertizat în mod repetat că anexarea de către Rusia a unor noi teritorii ar distruge orice şansă de negocieri de pace.

Potrivit RIA, numărătoarea iniţială arată o majoritate variind de la 96,97% în regiunea Herson pe baza a 14% din voturi numărate și la 98,19% în Zaporojie pe baza a 18%.

France Presse informează pe de altă parte, citând agenţiile de presă ruse RIATASS şi Interfax, că comisia electorală din Rusia a susţinut că votul “Da” a obţinut între 97% şi 98% din sufragii după numărarea a între 20% şi 27% din voturi în secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a început în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei.

Comisia electorală a deschis secţii de votare pentru sute de mii de persoane venite în Rusia din aceste regiuni pentru a scăpa de războiul din Ucraina.

Adresându-se presei ruse, şeful administraţiei de ocupaţie din HersonVladimir Saldo, a revendicat deja victoria în acest vot organizat în regim de urgenţă pe parcursul a cinci zile, în ciuda bombardamentelor şi în prezenţa forţelor armate ruse.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *