Fermierii, despăgubiți pentru culturile afectate de secetă

Fermierii vor putea primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă numai după ce vor depune toate documentele privind constatarea pagubelor din teren și se va analiza care sunt posibilitățile de sprijin, anunță ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Fermierii nu aveau cum să primească banii, pentru că suntem în perioada de depunere a documentelor. Până pe 15 noiembrie ei trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafaţa (afectată de secetă n.r.) şi în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aştept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. După 15 noiembrie se încheie acest proces de evaluare foarte laborios şi extrem de greoi din punct de vedere al constatării la faţa locului, pentru că sunt suprafeţe diverse, la distanţe diferite, în parcele diferite, la producători diferiţi, iar această activitate se va concretiza în întocmirea proceselor verbale şi în momentul în care se încheie vom calcula şi vom analiza care sunt posibilităţile şi cum vom putea interveni în acest sens”, declară Petre Daea.

El spune că sprijinul financiar trebuie anunțat la Comisia Europeană, pentru că este considerat un ajutor de stat.

„Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi daţi după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie”, mai spune Petre Daea.

Potrivit acestuia, din 16 octombrie a.c., începe plata subvenţiilor în avans, în procent de 70%, până în prezent fiind procesate datele pentru 730.000 de fermieri.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *