Gratuități pentru transportul în zona metropolitană din Iași

Din bugetul alocat al anului 2023, dar după trecerea a câtorva luni de la implementarea transportului metropolitan, comunele din Zona Metropolitană Iași îşi propun să asigure gratuităţi şi reduceri la transportul în comun.

Categoriile de pasageri care beneficiază de gratuitate la transportul în comun sunt: persoane cu handicap grav şi accentuat, precum şi însoţitorii acestora; veteranii de război şi văduve de război; eroi, martiri şi revoluţionari din Decembrie 1989; donatori de sânge pentru o zi; elevi din învăţământul preuniversitar acreditat /autorizat; elevi orfani din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular şi studenţi orfani înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în institutiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, pe parcursul anului calendaristic.

Pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă din Iaşi şi care au mai puţin de 26 de ani, reducerea va fi de 50% pe parcursul unui întreg an universitar. La gratuităţile de mai sus se mai adaugă şi cadrele didactice care fac naveta şi lucrează la şcolile din comunitate, acestora decontându-li-se şi în prezent, în condiţiile legii.

Pentru categoriile enumerate, bugetele vor fi de 2400 lei pentru fiecare persoană în parte, acesta fiind costul unui abonament pe un an întreg, pe toată raza metropolitană, inclusiv în municipiu. Bugetul de 1800 lei reprezintă tariful până la punctele de descărcare din municipiu.

Pentru donatorii de sânge gratuitatea reprezintă bugetul de 12 lei pe zi, însemnând un bilet cu două călătorii valabile câte 3 ore fiecare, incluzând şi deplasarea cu mijloacele de transport în interiorul oraşului.

Pentru studenţii care vor să-şi facă abonament pe tot anul universitar aceştia vor plăti jumătate din sumă, adică 1200 lei pe toată raza metropolitană, inclus fiind şi transportul în oraş. Pentru a putea beneficia de gratuitate este necesară dovada domiciliului în unul dintre satele aparţinătoare de comunele incluse în Zona Metropolitană. Pentru elevii minori dovada domiciliului va fi făcută de către părinţii acestora.

În urma dezbaterilor, Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi (AMTPI) şi Compania de Transport Public Iaşi (CTP), împreună cu comunele din Zona Metropolitană Iași au luat decizia ca tarifele propuse până acum privind transportul metropolitan începând cu 1 ianuarie 2023 să râmână la fel.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *