Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții

Bunicii ar putea beneficia de bani de la stat pentru îngrijirea nepoţilor, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit de Senat şi care se află acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Potrivit proiectului de lege, bunicii care au grijă de nepoţi ar putea beneficia de o indemnizaţie echivalentă cu stimulentul de inserţie, acum în valoare de 1.500 de lei, acordat părinţilor care revin din concediul de creştere a copiilor.

Condiţia este ca minorii să aibă până în 2 ani sau 3 ani dacă suferă de un handicap, iar bunicii să nu beneficieze de pensie pentru limită de vârstă anticipată, de invaliditate sau de urmaş şi să facă dovada că au obţinut în ultimul an venituri fie din salarii, fie din activităţi independente sau munci agricole.

Măsura nu se aplică în cazul copiilor înscrişi la creşă sau la altă unitate de educaţie timpurie. De asemenea, bunicii trebuie să locuiască în România şi să aibă acordul scris al părinţilor.

Iniţiatorii propunerii legislative spun că noile reglementări vor contribui la creşterea natalităţii şi la dezvoltarea unei societăţi inclusive pentru toate vârstele.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *