Cum să te asiguri că folosești lemne de calitate pentru centrala termică

Chiar dacă sezonul de încălzire a luat sfârșit, preocupările legate de acesta nu ar trebui să dispară. Urmează o perioadă lungă în care nu vei mai folosi sistemul de încălzire, însă sunt alte sarcini pe care trebuie să le îndeplinești. Achiziționarea lemnului de foc este una dintre ele.

Folosirea lemnelor de calitate pentru centrala termică reprezintă un mod bun de a te asigura că obții o eficiență optimă în timp ce ele ard. De aceea, în rândurile următoare îți vom oferi mai multe sfaturi care te pot ajuta să alegi lemne de calitate pentru centrala ta termică:

  • Achiziționează lemne uscate

Înainte de toate, trebuie să te asiguri că lemnele pe care le cumperi sunt uscate. Dacă nu ești un bun cunoscător al lemnelor de foc, poți achiziționa un aparat cu care să măsori umiditatea lemnului.

Lemnele uscate ard mai eficient, ceea ce înseamnă că vor produce mai multă căldură și mai puțină cenușă. În plus, arderea lemnului verde va cauza creșterea emisiilor de monoxid de carbon, despre care știm bine că este foarte periculos.

Poți cumpăra lemn verde doar dacă îl poți depozita mai mult timp, până când se usucă suficient pentru a fi ars în centrală.

  • Alege lemnele de esență tare

Lemnele de esență tare sunt mai dense și mai grele decât cele de esență moale. Acestea oferă o ardere mai lentă, care îți va oferi mai multă căldură. Astfel de lemn ar trebui să cauți tu pentru centrala termica pe lemne pe care o deții.

Cumpără lemn de stejar, fag și frasin. Acestea sunt foarte apreciate pentru cantitatea de căldură pe care o produc.

  • Verifică lungimea lemnelor

Dacă îți dorești să cumperi lemn de foc pregătit deja pentru ardere, fără a mai interveni tu pentru pregătirea sa, atunci lungimea lemnelor este un detaliu care ar trebui să te preocupe.

Asigură-te că lemnul de foc pe care îl cumperi încape fără probleme în centrala ta pe lemne. În general, majoritatea centralelor pe lemne necesită lemn de foc de o lungime cuprinsă între 25 și 30 cm.

Dacă lemnul este prea mare, atunci nu va încăpea în centrală, ceea ce nu te va bucura. Citește cartea tehnică a centralei tale, pentru a afla dimensiunile ideale ale lemnelor.

  • Nu cumpăra lemn din surse dubioase

Ori de câte ori cumperi lemn de foc pentru centrala ta, asigură-te că acesta provine dintr-o sursă de încredere. Evită cât se poate de mult să cumperi lemne de la vânzători neautorizați sau de la persoane dubioase.

De asemenea, ar trebui să eviți lemnele care arată suspect sau care au un miros neplăcut. Este foarte important să cunoști proveniența lemnului și mai ales să te asiguri că acesta este de calitate. În acest fel, vei evita multe pericole.

Nu folosi lemn tratat cu lacuri, vopsele sau alte substanțe, deoarece gazele produse ar putea cauza o explozie sau alte accidente pe care sigur nu ți le dorești.

Ține cont de toate aceste sfaturi și alege să folosești o centrală pe lemne de bună calitate, așa cum sunt modelele de la Stropuva România. În acest fel, încălzirea casei tale va fi eficientă, nu va genera costuri mari și totodată va avea loc în condiții de siguranță optime.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *