La Iași, a început Romanian Creative Week

Romanian Creative Week, evenimentul care reuneşte cele mai multe industrii creative, la nivel european, a început astăzi, 19 mai a.c., la Iași.

Irina Schrotter, preşedinte Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, declară că ediția din acest an se va desfășura pentru prima dată în colaborare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Ea a adăugat că manifestarea adună 11 industrii creative și peste o mie de artiști în cadrul celor 100 de evenimente.

Programul evenimentului:

14.00, Piața Unirii
Vernisaj Manifest of Now
Curator: Marlene Herberth/KraftMade
Producător: Elena Viziteu Ionescu
Artist: Cristian Rusu

A Walk in the Park (O Plimbare în Parc), lucrarea realizată de artistul vizual și scenograful Cristian Rusu, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, pune lupa pe ruinele vieții cotidiene, provocate inclusiv de evenimente teribile precum cutremure și războaie.

Instalație-manifest expusă în centrul Iașului.

15.00, Palatul Braunstein
Vernisaj The Night Shift
Artist: Christian Tudose
Instalația THE NIGHT SHIFT reprezintă starea primordială a sinelui autentic pe care o experimentăm în fața unei nevoi primare. Ea este înfățișată printr-o serie de ipostaze ale unei identități primitive, transformate și modificate continuu prin simpla participare la viața cotidiană. Fantezii, satisfacții, termene limită, traume din copilărie, vulnerabilități, îndrăgostiri, trădări, credințe, liniște, calm, toate făcute grămadă și înscrise într-o pernă de înțelesuri fără sens.

THE NIGHT SHIFT

15.30, Music Gallery, Palatul Braunstein
Soft Opening
Curator: Echipa Jazz in the Park
Echipa Jazz in the Park pregătește un amplu eveniment muzical pentru Iași. Pe toată durata Romanian Creative Week, cu o extensie de două săptămâni, până în 18 iunie, artiștii clujeni organizează Music Gallery. Evenimentul, care îmbină expoziții, concerte, audiții, lecții de muzică pentru publicul larg, va avea loc la parterul Palatului Braunstein, începând cu 19 mai.

Music Gallery

16.30, Croitaria de shot-uri
Vernisaj The Sin of Wonder
Echipa creativă, formată din Otilia Chitic, Lighting & Interior Designer, sculptorul Titus Ivan și arhitectul Bogdan Curteanu, va expune într-un spațiu neconvențional din Iași, Șotărie. Croitoria de shoturi. Intrarea spre celebrul bar din oraș se face printr-un tunel considerat înainte banal, astfel că artiștii și-au propus să stârnească noi perspective asupra modului în care percepem spațiul construit, îmbinând elemente din artă, light design, arhitectură de interior și antreprenoriat.

The sin of wonder

17.00, Palatul Culturii
Vernisaj Humanity on Display
Curatori: Maria Bilaşevschi, Felix Aftene
Cartografiind prin pictură, sculptură, grafică și instalație ramificațiile evoluției filtrate de genomul artistic, expoziția prezintă viața din interiorul ființei, de la nivelul intercelular al unui organism la circuitele interne ale unui nanobot.

18.00, Palatul Culturii
Vernisaj Heritage Re:coded 2.0
Artist: FORÆVA
Obiecte vestimentare realizate cu ajutorul imprimantelor 3D. Expoziția a fost prezentată anul trecut la Expoziția de Design de la Milano. O reflecție asupra moștenirii culturale lăsată generațiilor viitoare, expoziția Heritage Re:coded 2.0. este o celebrare a diversității și a patrimoniului etnografic, prin decodificarea și reinventarea motivelor grafice vechi de secole, cu ajutorului designului computațional. Procesul creativ este, conform organizatorilor, augmentat de un algoritm specializat în interpretarea și recrearea motivelor tradiționale, în aceeasi manieră în care modelele cusute de mână erau codificate și transmise din generație în generație.

19.00, Amfiteatrul Palas
Concert MAIDAN, GSA, COMANN, BLANCO

19.00 Palatul Culturii – Moldova Film Festival
În 19 mai, la proiecția de deschidere, drama cinematografică Here, va fi prezent Ștefan Gota, actor de origine română stabilit în Belgia. Artistul va veni la Iași atât pentru proiecția Here, care a câștigat, în februarie, competiția Encounters din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cât și pentru a vorbi despre experiența alături de Teo Corban, care a jucat ultimul său rol în această producție.

Moldova Film Festival va avea, de altfel, un moment comemorativ pentru Teo Corban, la care se vor alătura fiica artistului, actrița Ioana Corban, și colegi de-ai săi de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *