SUCEAVA. Campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava va derula, în parteneriat cu instituțiile și ONG-urile partenere, prima ediție a campaniei județene de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie ”Locul copiilor e la școală, nu pe stradă!”, în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2023.

În primele luni ale acestui an, la nivelul județului Suceava, s-a înregistrat o creștere a numărului de sesizări privind copii în situație de risc, exploatați prin cerșetorie, pentru care DGASPC Suceava a intervenit punctual.

”Campania noastră își propune să reducă amplitudinea traficului de persoane prin cerșetorie, la nivelul judetului Suceava, printr-o mai bună informare dar și implicare a cetățenilor, printr-o serie de acțiuni în locații cheie ale municipiului Suceava, precum și prin activități în care vor fi implicați, atât copiii care cerșesc, cât și părinții acestora. La nivelul județului Suceava, s-a constituit un grup de lucru, format din reprezentanți ai autorităților locale și societății civile, astfel încât să găsim modalitățile potrivite de a diminua efectele cerșetoriei”, declară Nadia Crețuleac, director executiv DGASPC Suceava.

Campania se desfășoară cu sprijinul poliției locale, a asistenților sociali și al psihologilor din cadrul DGASPC Suceava, dar și împreună cu  voluntari, care se vor afla în zonele cele mai frecventate unde se practică cerșetoria pentru a împărți materiale informative și a sta de vorbă cu cetățenii.

Acțiunile se vor desfășura de două ori pe săptămână, în anumite intervale orare, la intersecții și în zona supermarket-urilor, unde vor fi amplasate și afișe cu mesaje anti-cerșetorie.

Pentru a sprijini campania și a ajuta la stoparea fenomenului cerșetoriei, cetăţenii care observă persoane care cerşesc, în special minori, pe raza municipiului Suceava, sunt rugaţi să sune la Telefonul Copilului 119, apel gratuit din orice rețea de telefonie.

Autoritățile și organizațiile care fac parte din grupul de lucru județean sunt: Inspectoratul Județean de Poliție SuceavaPoliția Locală a Municipiului SuceavaInspectoratul de Jandarmi Județean SuceavaFundația „Te Aud România”Arhiepiscopia Sucevei și RădăuțilorAgenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional SuceavaAsociația EliberareAsociația ”Sfântul Dosoftei”Universitatea ”Ștefan cel Mare” SuceavaAsociația ”Lumină lină”.

Activitățile propuse în această campanie se adresează, în mod special, reprezentanților grupului țintă: copii și adulți aflați în situație de risc, persoane dispuse să ofere bani acestora, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea traficului de persoane, lideri de opinie și publicului larg.

Măsuri legislative:

Cu referire explicită la copii (persoanele sub 18 ani), Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sancţionează folosirea copiilor în scopul cerșetoriei.

Art. 134 (1) Îndemnul ori înlesnirea practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani. (2) Recrutarea ori constrângerea unui minor la cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. (3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită de un părinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru fapta prevăzută la alin. (1), si de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi pentru fapta prevăzută la alin. (2).

Art. 135 Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, deşi are capacitate de a munci, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *